Menü Bezárás

Recenzió – ismertető

Recenzió = könyvismertetés

 •  Szerző, cím: Harmat Vera: És akkor jött az anyám
 • Adatok: 290 oldal, 19 fejezet, 14,7*21 cm
 • A könyv jelentősége, hasonló-e más könyvekhez
  Legnagyobb érdeme, hogy könnyed hangvételével, egyszerű szövegezésével, romantikus történetével úgy tud szólni nagyon komoly, a társadalom egyre szélesebb körét érintő fájdalmas, gyötrő témájáról, hogy az Olvasónak észrevétlen marad, hogy szinte egy kézikönyvet, egy használati útmutatót tart a kezében a nárcizmus felismeréséhez és annak kezeléséhez.
  Kimutatható, hogy a világban gyorsuló ütemben növekszik az önös érdekek előtérbe helyezése és a nárcisztikus emberek száma. Mivel minden emberhez rengeteg kapcsolat tartozik, így az egész társa­dalmat érinti a probléma. A témáról az utóbbi időben nagyon sok szakkönyv íródott, de legtöbben azt nem veszik le a polcról, mert az „betegeknek” szól, ráadásul nehéz a nyelvezetük – néhány üdítő kivé­teltől eltekintve.
  A másik gond, hogy fel sem ismerik a jelenséget, mert valójában nagyon nehéz beazonosítani.
  Ez a könyv apró hétköznapi eseményeken keresztül segít rávilágítani, amiket semmiségnek gondolunk és eltűrünk éveken át a kapcsolatunkban, azok egy durva, nagyon komoly sérüléseket okozó, nehezen elviselhető kapcsolati konfliktusnak a megbúvó jelei. Ezeket kell észrevennünk, ha meg akarunk szabadulni az életünket tönkre tevő sértésektől, lelki bántásoktól az önérzetünk megsemmisítésére irányuló támadásoktól. Mindezt úgy tálalja az író, hogy a kibontakozó mély szerelem követése közben nem érzi nyomasztónak az Olvasó.
  Ha egy ember elolvassa, önmagán kívül legalább 7 vele kapcsolatban állónak tud segíteni vele. De in­kább többnek. Ezért mondhatjuk, hogy ez a regény nagy jelentőséggel bír a mai társadalmi, kulturális életben. Akár férfi, akár nő szenved ebben a kórban, ugyanazok a megjelenési formák. Így bárki átfordíthatja a jellemleírásokat a saját életére, párjára, főnökére, ismerősére és tanulhat a könyv történetéből. Felis­merheti és tőből elvághatja a szenvedésének a gyökerét.
  Azt is fontos felismerni, hogy nem mindenki nárcisztikus, aki beképzelt, öntelt, egoista. Bár a jelek hasonlók, mégis óriási különbségek lehetnek. Más a kiindulópont, másképp kell hozzáállni.
  A könyvpiacon talán nincs is a témát ilyen töményen és romantikus öltözékben tálaló regény.
  Aki kicsit is megtapasztalta a másikat bántó, lealacsonyítani szándékozó viselkedést, egészen biztos, hogy megérinti a lelkét a történet. És ki az, aki még nem élt meg ilyet? A könyv utat mutathat egy elégedettebb élet felé.
 • felépítés, fő ív : 19 fejezet, 290 oldal. Az eseményszilánkok soremeléssel vannak elválasztva, ha szervesen összetartoznak a szereplővel és csillag van köztük, ha szereplő- vagy időszakváltás követi a részt.
 • tartalomjegyzék (mi minden szerepel a könyvben)
  A fejezetek címei takarják a cselekmény fejlődési ívét, ugyanakkor nem árulja el a fordulatokat. A cselekményt lineáris időrendben mutatja be, az itt és most gondolatok, érzések tükrében.
 • tartalom (átfogó ismertetés a könyv egészéről, a cselekmény egészéről)
  Tény, hogy a nárcisztikusok között a férfiak vannak nagy többségben, így alig hisszük el, hogy élnek nárcisztikus anyák is. Tőlük idegen tulajdonságnak gondolnánk. A történet alapja valódi, megkérdője­lezhetetlen a létezésük.
  A gyerek elfogadja a szüleit olyanoknak, amilyenek, ezért kritika nélkül elhiszi, amit azok mondanak neki. A nárcisztikus anya azt sugallja, azt mondja, hogy ő egy semmire való, csúf és rossz és az életre nem érdemes gyerek. És ő elhiszi. Miért mondja ezt? Hogy ő fölébe kerekedhessen, hogy ezáltal önma­gát nagyobbnak mutassa és hatalmasnak érezze. Hogyan lehet egy ilyen anya mellett élni? Nehezen.
  A napi apró sértések gyilkos fegyverré ragadnak össze, amivel szétkaszabolja a gyerek lelkét. Egy ilyen fiatalt a sorsa szinte a drog és a sötét élet felé vezeti, ha nincs segítség a közelében. Viola szerencsére kap támogatást, de a nárcisztikus ember gyűlölködő és bosszúálló, ami az áldozatát élete végéig elkí­sér­heti.
  A kamasz a napok felvillanó kicsi eseményei során megtapasztalja a környezetét, felismeri az anyja elnyomó viselkedését, majd megtanulja, hogyan tudja könnyebben elviselni, hogy ne haljon meg a lelke. Ki lehet védeni a szóbeli támadásokat? Lehet tompítani a fájdalmat? Felnőtté válva keresi a helyét a világban, keresi azt a szép szerelmet, a boldogságot, amit a képzeletében lefestett magának. Megtalálja? Ha megtalálta megtarthatja? Elvehetik tőle? Egy nárcisztikus ember belátja, hogy ő milyen lélekgyilkos, gyorsan megváltozik és egy gyöngéden szeretni tudó, empatikus ember lesz belőle? El kell olvasni, hogy válaszokat kapjunk az ezer kérdésre, ami a történet megismerése során felmerül bennünk.
 • a szerző stílusa
  Az elsőkönyves szerző a lehető legegyszerűbben írja le a hétköznapokat. Mintha a narrátor a szereplők ablakán bekukkantva mondaná el, hogy mit lát éppen. Ezeket a pici pillanatokat örökíti meg rövid jelenetekben. Érdemes a könyv minden mondatára figyelni, mert a cselekményekre fontos jellemvoná­sok vannak ráültetve.
 • külcsín
  A jól kézbe simuló, puhafedeles, könnyen hajlítható könyv buszon, utcán, bárhol kényelmesen olvasható. A borító – a szerző terve és kivitelezése – tükrözi a tartalmat. A szokatlan jelenet a színeivel is figyelemfelkeltő.
  A belívek szövegét lehetett volna jobban tagolni. A majdnem szélig kifutó betűk a nyomdai vágás következménye, de olvasás közben megszokható, nem zavaró. Képek, rajzok nem kerültek a szöveg közé.

 

 

A sütik nem okoznak problémát a Felhasználónál. Az Elfogad gombra kell kattintani. Köszönöm! További információ

Az Elfogad gombra kattintással a sütik használata aktiválódik, de ez a Felhasználónál semmilyen káros következménnyel nem jár.

Bezárás