Menü Bezárás

Vélemények

Remélem eljut az érdeklődőkhöz és beteljesíti szerepét: Tud segíteni, tud szórakoztatni, kellemes olvasmányt szolgáltatni.
A véleményeket akár itt, akár harmatvera@gmail.com címen lehet megfogalmazni.  Köszönöm! Várom.

Ne szégyelld, mondd el te is! Amit elmesélsz, az csak a te nézőpontod, csak a te érzéseid. Tiszteletben fogjuk tartani. Kérlek, a nárcisztikus embert se minősítsd. Mondd el a történetet, a tapasztalataidat, az olvasók belehelyezkedve kialakítják a nárcisztikusról a véleményüket. Nem az a cél, hogy a bosszút kiéljük, hanem a saját gyógyulásunk, a saját boldogulásunk. Ehhez nem kell a másik pocskondiázása. Természetesen nem az a kérés, hogy a rossz tulajdonságait, a sértéseit, a viselkedésének ferdeségét, hamisságát elfedjük, hiszen a cél éppen azok felszínre hozatala, megismerése. Ehhez azonban el lehet határolódni a személytől. Ha nehéz, fogalmazz általánosan, például:  “a nárcisztikusok azt teszik, azt mondják, úgy viselkednek, stb. ” .
Ne feledd, ezt az oldalt bárki olvashatja, ha nem szeretnéd a valódi neveddel megírni a történeted (ami erősen ajánlott, mert az érzelmek elragadhatnak), használj nick nevet. Akkor is tudunk azonosulni a veled.
Ha nem szeretnél az oldalon nyilvánosan hozzászólni, bátran írj a harmatvera@gmail.com oldalra. Kérdésed, véleményed, kulturált hangvételű kritikád szívesen fogadom. Köszönöm!
Kedves Látogatóm! Sajnálatos módon sok beküldött Vélemény elveszett az oldalról technikai okok miatt. Igyekszem megkeresni a hibát, addit türelmet kérek és elnézést a beküldőktől. Köszönöm!

 

Arany Ilona nem jelenik meg a jpg, hogy kell beilleszteni?
%MCEPASTEBIN%%MCEPASTEBIN%
                                                                         (időpont: 2020. márc. 14., Szo, 23:30)

Kedves Vera!
Igen, sikerült elolvasnom a könyvet, nem is egyszer.
Tetszett a könyv, fordulatos volt, izgalmas és lélektani szempontból is elég pontos és érdekes.
A narcisztikus viselkedést abszolút visszaadta, sőt, talán egy kicsit el is túlozta. Úgy értem, hogy a valóságban a nárcisztikusok szerintem nem ennyire egyértelműen “gonoszak” a viselkedésüket tekintve, ugyanis igaz, hogy mindenkit próbálnak kihasználni, de éppen ennek érdekében gyakran nagyon is kedvesek tudnak lenni. Vagy éppen a jó-rossz hangulatuktól függően tudnak barátként vagy ellenségként viselkedni. Épp ez a kiszámíthatatlanság zavarba ejtó bennük, hogy időről időre elhitetik, hogy jók, hogy bízhatsz bennük, fontos vagy nekik, ami pedig ugye nem igaz, vagy esetleg csak részben.
Első olvasásra dühöt váltott ki belőlem a könyv, ezért kellett újra olvasnom.
Ami nem tetszett benne, hogy a lány nem kérdőjelezi meg az anyját, szinte még a végén sem. Teljesen belesimul a jókislány szereppel, azonosul vele és benne is marad. Ez nem annyira életszerű szerintem. Igaz, hogy az ilyen gyerek küzd az elismerésért és az az illúziója, hogy ő nem szerethető, hogy ő a rossz. De pont emiatt önbüntető, önszabotáló viselkedésbe kezd, aztán a sorozatos csalódások egészen a lázadásig vezetnek, ami fokozódhat akár a gyűlöletig. Aztán egyszer csak felnyílik a szem, hogy ki is a jó vagy a rossz a történetben.
Ami persze még mindig nem a gyógyulás. De a könyv főszereplője szerintem megragadt a “jókislány” szerepben. Akinél ez a helyzet áll fenn, az maga is viselni fogja valamennyire a nárcisztikus vonásokat, nagyon durva megfelelési kényszer mellett.
Aki eljut a lázadásig, annak van esélye, hogy szembe nézzen a fájdalmával és  meggyógyítsa magát, illetve belássa, hogy nem ővele van baj, hanem a szülővel, aki képtelen a szeretetre.
Külön kiemelhető kedvenc részem nem volt a könyvben, az írói stílus tetszett. 
Ebben a műfajban szerintem nem tud ennél többet segíteni egy könyv egy bántal­mazottnak, ez nagyon is sokat segíthet (Éppen a regény olvasására adott érzelmi válasz mutatja meg, hogy van-e dolga még az olvasónak ezzel a témával önmagában vagy pedig rendben van). 
Nem volt unalmas, fordulatos volt. Nem olvastam még hasonló könyvet.
Összességében remek könyv, gratulálok hozzá, szerintem sokaknak nagyon nagy segítség lesz, mindamellett fel is bolygatja majd a világukat… De előbb utóbb ki kell borítani azt a bizonyos bilit… 😉
Köszönöm, hogy elolvashattam és véleményt mondhattam a könyvről.
További sok sikert kívánok.

Üdvözlettel: Ilona

 

Vali Levél print screen ide! nem jelenik meg                                2020. jan. 19. 22:19

Szia!
Köszönöm a bizalmat, hogy elolvashattam a könyved. Kiolvastam, elmondom, mit gondolok. Remélem nem bántalmak meg semmivel. Őszinteségre törekszem, természetesen.
A téma fájdalmas, én, az ősanya és a drága jólelkű édesanyám emléke.. Szóval na­gyon távol áll tőlem, tőlünk a gyerekét leigázó nő, a másokat eltipró ember karaktere. Ezért nehéz olvasmánynak indult.
Az első nagy részben Sárát a munkahelyét, a lányát mutattad be. Olyan hihetetlen aprólékosan és olyan elemző részletességgel és olyan hosszan, hogy az jutott eszem­be, ez egy forgatókönyv is lehetne. Néha úgy éreztem már nem is kellene mondania semmit, nem is kellene kommentálni a helyzetet, mindenki tudja, mi történik a csa­ládban. Erőteljesen, nagy alapossággal lefestetted a jó és a rossz embert.
Fantasztikusan tudod, mi, hogy zajlik pl. egy munkahelyen! Milyen stílusban szólalnak meg emberek. Szóval hosszúnak éreztem ezt a részt és lassan olvastam, nem rohan­tam vissza a könyvhöz. Tudtam, mi a helyzet, otthon, a munkahelyen, a gonosz anya körül. Sajnáltam Violát, fájt érte a szívem.
Aztán jött a fordulat! A Dunapart gyönyörű leírásával és a szerelemmel persze, on­nantól már nagyon érdekelt, vártam a happyendet. Jöttek a történések sorban. Örültem a szerelemnek és nem gondoltam, hogy a lelépés után még jön egy fordulat, egy csat­tanó. És jött … ahogy a címben is.
A férjet szerettem, együtt éreztem vele, az édesapáért megszakadt a szívem. És Sárát igazán utáltam az önzőségéért. Hogy ilyen szörnyű anya létezik e, azon nem gondol­kodtam, nyilván ennél szörnyebb is van.
Jól ismered az életet. Jól tudod, mi munkálkodik a mélyben, kicsit pszichológus is vagy, de a legjobb megfigyelő a világon. Elemző! Az emberi karaktereket egyértelműen leír­tad. Néha, amikor már tutira tudtam, még mindig szántál rá időd a bemutatásra, bizo­nyításra.
Őrületesen sokat dolgoztál vele. Vagány volt a nyelvezet, pár leírás igazán szép volt.
Hatalmas munka volt!!! Elismerésem.
Ölellek,
Vali

Vera
2 elfogadva
harmatvera@gmail.com
178.48.52.222
Spam ellenőrzésre várKedves Júlia!
Az élet éppen ilyen, nem fekete-fehér. A nárcisztikusokkal való életre nagyon is jellemző ez. Ha kizárólag sötét lenne minden, az áldozat sokkal hamarabb rájönne, milyen sáros gödörben üldögél. De van benne szép is, jó is, hogy néha kapjon egy kis levegőt. Mindenki életében vannak szép pillanatok. Vera Elutasítás | Válasz | Gyorsszerkesztés | Szerkesztés | Spam | Lomtár
Bejegyzésekmájus01Bejegyzés megtekintése22 engedélyezett hozzászólás11 függőben lévő hozzászólás 2019.06.06. – 15:48
Hozzászólás kiválasztása Nagy Júlia
1 elfogadva
nagyjulia@gmail.com
80.99.177.12
Spam ellenőrzésre várHogyan lehet egy ilyen kemény témát romantikusra írni. Kíváncsi vagyok. Elutasítás | Válasz | Gyorsszerkesztés | Szerkesztés | Spam | LomtárBejegyzésekmájus01Bejegyzés megtekintése22 engedélyezett hozzászólás11 függőben lévő hozzászólás 2019.06.03. – 12:49

5 Comments

 1. Brigi

  Kedves Vera!
  Gratulálok, és remélem lesz folytatása. Az elmúlt hetek őrületesek voltak, de már alig vártam, hogy elolvassam. Nekem inkább az apám ilyen, de anyám meg dühöngő őrült tudott lenni. Pont egy éve szakítottam meg velük a kapcsolatot. Sokkal kiegyensúlyozottabb lettem.
  A könyvben a kifejezések visszaköszöntek a gyerekkoromból. Az is, ahogy ezek az emberek esznek. Gyomorforgató, de már mélyen nem kavar fel. Begyógyultak a sebeim. Remélem, neked is 🙂
  Szeretettel: Brigi

  • Vera

   Kedves Brigi!
   Köszönöm a hozzászólásod! Érdekes, az étkezéssel kapcsolatban többen is hozzászóltak, ez nyilván érzékeny pontja az életünknek.
   Nagyon örülök a kiegyensúlyozottságodnak, ez a gyógyulás jele. Csak így tovább! Kívánom, hogy a gyerekek is így nőjenek fel!
   üdv.: Vera

 2. Kovács Lilla Budapest

  Nagyon megragadott a téma: nem nagyon érint a nárcizmus, hallottam, olvastam a jelenségről, de semmilyen formában nem találkoztam vele számomra felismerhető módon. Most a regény olvasása után sokat jár a fejemben egy-két ismerős, akire bizony illik egyik-másik vonás – szerencsére az életembe nem engedtem be soha őket, így áldozattá magam nem váltam.

  Összességében azon a kérdésen is sokat lehet merengeni a könyv olvastán, hogy milyen is a jó szülő, mit kell megtanítani, mitől kell megóvni, milyen sérüléseket nem lenne szabad okozni, ha a gyerekeinkről van szó.

  A témaválasztást, és az edukációs célt nagyon jónak tartom és a történet is érdekes.
  Lilla

 3. kikacka

  Ma kaptam meg a könyvet, még csak a honlapot láttam. Mindent elolvastam, amit csak lehetett.
  Tágra nyílt szemmel faltam az utolsó betűig, minden mondata betalált. De én ezt hogy nem
  tudatosítottam eddig magamban, nem is értem! Több mint két évtizedig. Komolyan. Le vagyok
  döbbenve. Most ismertem fel a saját életem. Az anyám nárcisztikus volt és még most is az, de a
  legfájóbb, hogy férjnek is egy ilyen embert választottam. Most látom. Persze, most sincs hova
  mennem, mert az övé a ház, de mától másképp állok a dologhoz. Teljesen megnyugodtam. Biztos
  vagyok benne, hogy könnyebb lesz elviselni, mert már értem a mozgatórugót.
  Nagyon köszönöm ezt az oldalt, remélem a könyv is hasonló élményeket fog adni!
  Kikacka

  • Vera

   Szia!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Éppen ez a célja a honlapnak és a könyvnek, ez a rádöbbenés. Hosszú ideig tűrjük a sértéseket, és a legnagyobb baj, hogy egy idő után el is hisszük, hogy az a valóság. Idő kell, amíg felismerjük a színjátékot. Nem változik meg egycsapásra az életed, de elindultál egy jó úton. Kívánom, hogy ne állj meg! Legyél türelmes magadhoz, hozzon megkönnyebbülést az életedbe a felismerés és fogod tudni kezelni a helyzeteket!
   üdv.: Vera

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

A sütik nem okoznak problémát a Felhasználónál. Az Elfogad gombra kell kattintani. Köszönöm! További információ

Az Elfogad gombra kattintással a sütik használata aktiválódik, de ez a Felhasználónál semmilyen káros következménnyel nem jár.

Bezárás